Studeren in een andere stad, op kamers of niet?

Studeren brengt veel nieuwe dingen met zich mee. Je gaat al naar een andere leeromgeving, je leert nieuwe mensen kennen en vaak betekent het ook een nieuwe stad. Maar ook de grote keuze, blijf je lekker gemakkelijk thuis wonen of ga je op kamers?

Op kamers, ja of nee?

Vroeg naar huis en de laatste trein of bus halen of haal je een nachtje door. Even naar de meubelboulevard voor een nieuwe inrichting of blijf je toch oud en vertrouwd bij je ouders wonen. Als je in een andere stad gaat studeren is dit een belangrijke keuze die je moet maken. Je maakt in de nieuwe stad nieuwe vrienden en je moet er toch elke dag heen. Er zijn verschillende voor- en nadelen van het uit huis gaan en op kamer gaan wonen. Het is slim als je deze voor jezelf opschrijft en een goede afweging maakt.

De reistijd

Een van de meest voorkomende reden waarom je als student op jezelf gaat wonen is de reistijd. Als je ver moet reizen is het vaak eerder een noodzaak om op kamers te gaan. Als er een goede ov-verbinding is tussen je woonplaats en de universiteit of hogeschool, is deze keuze is minder moeilijk te maken. Soms kan het wel lekker zijn om met de trein te reizen. Zo kun je onderweg nog wat voorbereiden voor je college of je tentamenstof nog een keer doornemen. Toch kiezen de meeste studenten ervoor om toch op kamers te gaan, zodat ze minder ver hoeven te reizen elke dag.

Financiën

Er gaan steeds minder studenten op kamers wonen. Dit komt door afschaffing van de basisbeurs in 2015. Omdat studenten geen basisbeurs meer krijgen, moet ze meer lenen om hun studie te kunnen betalen. Hierdoor is het voor steeds minder studenten mogelijk om op kamers te gaan, zonder een grote schuld op te bouwen. Ook zijn er weinig betaalbare studentenkamers beschikbaar, waardoor het een stuk voordeliger is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en zo geen onnodig grote studieschuld op te bouwen.

Vrijheid en zelfstandig wonen

Een reden om uit huis te gaan voor veel studenten is de vrijheid die het ze oplevert. Ze hebben geen toeziend oog van hun ouders meer en ze kunnen doen en laten wat ze willen. Zo kun je optimaal van het studentenleven genieten. Zo is het maken en onderhouden van nieuwe vriendschappen ook een stuk makkelijker.

Over

Een enkel gesprek aan tafel met een wijs man is beter dan tien jaar alleen maar boeken bestuderen.

Sociale media