Studeren met het stap budget

Dat studeren duur is weten we allemaal. Vaak is dit ook wat mensen tegenhoudt als ze nadenken over het omscholen of voor een nieuwe baan willen leren. Hiervoor is het stap budget in het leven geroepen. Hier leggen we je uit wat het stap budget inhoudt.

Het stap budget

Het stap budget is een bedrag wat je, onder enkele voorwaarden, bij de overheid kan aanvragen voor het volgen van een studie. De cursus moet in het stap-scholingsregister staan en je mag er nog niet mee gestart zijn op het moment dat je het stap budget aanvraagt. Het UWV houdt het toezicht hierop. Daar komen de aanvragen binnen en ze voeren de toewijzing ervan ook uit.

Wat kun je ermee?

Met het stap budget kun je een opleiding, cursus of training volgen. De overheid wil dat werkzoekende en werkende mensen zelf kunnen beslissen over hun ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden tijdens hun loopbaan. Door het volgen van een cursus of training kan het zijn dat je sneller een nieuwe baan vindt of je meer kan ontwikkelen.

Het Stap ontwikkeladvies

Als je een opleiding van maximaal MBO2-niveau hebt afgerond en op zoek bent naar een geschikte opleiding, kun je gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Als je hierna echt een opleiding gaat volgen, kun je gebruik maken van het stap budget. Je kunt dan maximaal € 1000, – per jaar aanvragen om een opleiding te volgen.

Omscholen

Als je je laat omscholen of bijscholen kun je ook voorkomen dat je je baan verliest. Als er veel wordt geautomatiseerd in je werk, is het slim om je erop voor te bereiden dat je eventueel van baan moet wisselen. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld in de bouw werkt. Door van baan te wisselen kun je op een gezonde manier je pensioenleeftijd bereiken.

Vervanging van fiscale aftrek

Het stap budget is de nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot eind 2021 was het mogelijk om je scholingskosten van de aangifte inkomstenbelasting af te trekken. Dit is nu niet meer mogelijk. Het stap budget is de nieuwe manier om mensen te motiveren om te blijven ontwikkelen. Het wordt op deze manier voor een bredere doelgroep mogelijk gemaakt, omdat er geen bedrag meer voorgeschoten moet worden. Dit kan een groot voordeel zijn voor mensen met een lager inkomen, waarvoor het op deze manier ook ineens mogelijk wordt.

Over

Een enkel gesprek aan tafel met een wijs man is beter dan tien jaar alleen maar boeken bestuderen.

Sociale media