mentortraining 

Dit moet je weten over een mentortraining

Voor leerlingen is een mentor een van de belangrijkste personen tijdens hun schoolperiode. De mentor is immers het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en hun ouders. Binnen deze rol heb je dan ook veel verantwoordelijkheden en taken. Zo dien je ervoor te zorgen dat elk kind zich op zijn gemak voelt in de klas. Ook dien je leerlingen sturing te geven in hun leerproces. Omgaan met pesterijen in de klas of leerlingen met gedragsproblemen behoren ook tot je taken. Voor een goede coaching in het primair onderwijs dien jij jezelf te ontwikkelen tot een goede mentor. Het volgen van een mentortraining is dan ook een slimme zet.

Voor wie is een mentortraining

Een mentortraining bereid je voor op alle belangrijke taken die je als mentor dient te vervullen. Een mentortraining is dan ook geschikt voor aanstaande mentoren die zelfverzekerd voor de klas willen staan. Ook voor mentoren die nu al voor de klas staan kan een mentortraining interessant zijn. Misschien zijn er wel bepaalde aspecten van het mentorschap waarop jij je verder wilt ontwikkelen. Wellicht maak je tenslotte wel de overstap van leraar tot mentor. Aangezien je te maken krijgt met andere taken en meer bevoegdheden, kun je maar beter goed voorbereid aan de slag gaan met je nieuwe rol.

Wat leer je tijdens een mentortraining

Als deelnemer van een mentortraining zul je verschillende vaardigheden gaan ontwikkelen. Deze vaardigheden zullen je goed voorbereiden op het mentorschap. Zo kom je achter je kwaliteiten die je kunt inzetten tijdens je rol als mentor. Ook leer je te handelen in verschillende situaties. Zo creëer je ten alle tijde een veilige omgeving voor je leerlingen. Bovendien leer je een coachende houding aan te nemen richting je leerlingen. Je leert dan ook hoe je jouw leerlingen kunt motiveren om zichzelf en de lesstof te ontdekken. Uiteraard leer je ook hoe je oudergesprekken moet voeren en hoe je zorgt voor een positieve groepsvorming in de klas.

De voordelen van een mentortraining

Een mentortraining kent zeer veel voordelen. Zo sta je na het volgen van een mentortraining een stuk zelfverzekerder voor de klas. Als mentor is het immers belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je krijgt te maken met veel verschillende situaties. In al deze situaties dien je adequaat te handelen. Een mentortraining bereid je dan ook voor op deze verschillende situaties zodat je altijd juist handelt. Bovendien is een mentortraining goed voor je eigen ontwikkeling. Je groeit als persoon en ontwikkelt je verder op de werkvloer door belangrijke skills te leren. Deze skills kun jij je hele leven lang inzetten.